ESSIQ stöttar Distinguished Gentlemen’s ride

I helgen gick Distinguished Gentlemen’s ride av stapeln runtom i världen. Distinguished Gentlemen’s ride(DGR) är ett initiativ där såväl män som kvinnor träffas i sina snyggaste tweedkostymer för att köra sina vintagemotorcyklar till förmån för manlig hälsa, framförallt prostatacancer och självmordspreventivt arbete. ESSIQs Lisa Särnbratt, som i dagsläget har uppdrag på CEVT som systemingenjör, deltog i Göteborgsevenemanget för Distinguished Gentlemen’s ride.

– DGR grundades av Mark Hawwa i Sydney, Australien 2012. Han inspirerades av ett foto på Don Draper från Mad Men på en motorcykel iklädd kostym, och det fick bli utgångspunkten för klädkoden. Den 25e september 2016 samlade DGR 50 000 motorcyklister i över 500 städer fördelat på 90 länder. Syftet var att väcka uppmärksamhet kring prostatacancer och samla in pengar till världens största donationsorganisation till förmån för prostatacancerforskning samt mäns mentala hälsa, The Movember Foundation. Både män och kvinnor är välkomna att delta, så länge både kläder och motorcykel följer temat, det är kavaj och scambler/bobber/modern classic-motorcyklar etc som gäller. I år samlades internationellt nästan 3,4 miljoner dollar in.

Lisa har jobbat på ESSIQ sedan 2013 och motorcyklar är ett av hennes största intressen.

– Till  vardags kör jag en Ducati Monster 696. För just detta event hade jag fått låna en BMW R1200 nineT av en gammal kollega, för att i detta sammanhang räknas min egen hoj som en sporthoj…

Varför har du valt att engagera dig i just DGR?

– Prostatacancer är den näst vanligaste formen av cancer för män, ca 10 000 män i Sverige drabbas årligen. Även om jag själv inte kan drabbas så kan ju människor i min omgivning göra det. Det är viktigt för män att gå och testa sig i tid för att kunna behandla en eventuell cancer, tester som idag kan uppfattas som tabubelagda av många män. Det är ju ett av syftena med detta event, inte bara att samla in pengar till forskningen. Sen är ju motorcyklar ett av mina största intressen och det är väldigt roligt att se och köra med så många fina motorcyklar på en och samma gång. Det är en kul blandning av hemmabyggda cafe racers, bobbers, modern classics, chopper med flera. I år var vi ca 200 anmälda som åkte en tur i centrala Göteborg.

Lisas engagemang i detta välgörande ändamål är beundransvärt och ESSIQ valde att donera 1000 euro. Pengarna doneras till stiftelsen The Movember Foundation, och kommer användas till förmån för prostatacancerforskningen samt mäns mentala hälsa.

Författare

  • Johan Kalin

    Johan Kalin

    Design & UX