• Urban Dahlberg
  • Segrare i Tjörn Runt 2015

ESSIQ’s Urban Dahlberg – vinnare av Tjörn Runt 2015

Stort grattis önskar vi ESSIQ’s Tornadoseglare Urban Dahlberg som för drygt en vecka sedan tog hem segern i Tjörn Runt 2015, i klassen Flerskrovsbåtar.

Urban har seglat flerskrovsbåtar i lite drygt 30 år och hans första Tornado köptes redan 1998. Sedan dess är han klassen och båten trogen. Urban har tagit hem SM tre gånger, Lidingö Runt 2013 och kom på en andraplats i Tjörn Runt 2014.

Urban berättar:
När det gällde förberedelserna så blev det lite sisådär i år. Pga stormen Egon kom båten först i sjön veckan innan TjR och ordinarie gast fick förhinder i samma veva. Som tur var fick jag tag på Josef Lind, en Tornadoseglare från Orust som kunde ställa upp. Vi hann tyvärr aldrig segla ihop innan men när vi väl kom ut på vattnet kändes det ändå väldigt stabilt, allt gick som på rutin.

Dagen innan racet tog jag motorbåten och körde runt hela banan, dels för att memorera alla grynnor men också för att spana in höjden på diverse öar och kobbar. På så sätt kunde jag redan dagen innan racet fatta beslut om vilken väg jag skulle ta.

Under starten av racet så tänkte vi först att det skulle bli en lång dag men efterhand kom vinden och vi kunde ligga konstant i 18-19 knop hela Hakefjorden ned. Därefter satsade vi på kortaste vägen rakt igenom alla grynnor på utsidan av Tjörn. Det var en tajt kamp ända in i mål med vår starkaste konkurrent, en katamaran med så kallade ”foils” (bärplan). Vi lyckades dock precis innan mållinjen gå om och passera mållinjen som första båt. Det hela var för bra för att vara sant!

Att vi hade vunnit flerskrovsklassen förstod jag direkt vid målgång men att vi även slog samtliga 200 kölbåtar med avseende på korrigerad tid, det kom som en riktigt glad överraskning senare på kvällen!

Urban är till vardags konsult på ESSIQ med sin specialitet inom utbildning och metodutveckling inom CAD/PLM. Det innebär exempelvis att effektivisera användares processer och arbetsflöden och samtidigt öka kvalitén på den CAD-data som konstruktören levererar. Urban har tidigare arbetat både som programmerare inom inbyggda system och som konstruktör innan han specialiserade sig på metodutveckling och applikationsansvar.

Återigen stort grattis till Urban Dahlberg önskar vi på ESSIQ!

ESSIQ TORNADOsf

Bilden ovan på Urban från Lidingö Runt.

Bilden högst upp på sidan tackar vi Tjörn Runt för!

 

 

Författare

  • Jonas Carlsson

    Jonas Carlsson

    El & Mjukvara