IGEday 2018 på ESSIQ

I fredags deltog ESSIQ i ett lika viktigt som roligt projekt: IGEday 2018. IGEday anordnas av Womengineer och IGE står för Introduce a Girl to Enginering, vilket alltså var vad vi gjorde i fredags – och inte bara en, utan 30 grymma tjejer! Varje kontor hade besök av tio tjejer som var nyfikna på att lära sig om ingenjörsyrket och testa olika tekniska uppgifter.

ig-001-smallig-005-small


På ESSIQ i Göteborg handlade förmiddagens uppgifter om mekanik och eftermiddagens om design och UX. Förmiddagspasset ägnade tjejerna åt att cad-konstruera en nyckelring som sedan printades i vår 3D-printer. Våra deltagare tog sig snabbt an uppgiften och löste problem i en rasande fart. Efter lunch, medan nyckelringarna producerades, fick tjejerna lära sig om wireframes och hur designarbetet ser ut för en UX-designer, och måla upp sin egen drömversion av Snapchat. Under dagen gavs också en presentation av kvinnliga ingenjörer på ESSIQ som berättade om sin utbildning och karriär, som följdes av nyfikna frågor från framtidens förmågor.

 

ig-004-smallig-008-smallig-002-small

 
På ESSIQ Syd och Malmö-kontoret ägnades förmiddagen åt produktutveckling i CAD och eftermiddagen åt programmering. Genom att använda CAD fick tjejerna, liksom deltagarna i Väst, konstruera och printa sitt eget hänge. Efter lunch bytte gruppen fokus och fick en ny uppgift att ta sig an. ESSIQ:s konsulter och exjobbare, som agerade handledare under dagen, gick igenom hur programmering fungerar, och deltagarna fick testa att styra motorer och lysdioder från datorn. Eftersom deltagarna var så duktiga och snabba hann vi även med en bonusövning, där deltagarna fick plocka isär och sätta ihop en kamera, för att se hur en produkt kan vara uppbyggd. Under dagen fick våra besökare även presentationer av några ESSIQ:are som berättade om sin studietid och sitt yrkesliv, och självklart fanns det tid för intressanta diskussioner, frågestund och en och annan pingismatch.

 

ig-006-smalligs-003-smalligs-001-small

Självklart deltog även ESSIQ Öst i IGEday! På Stockholmskontoret hade man besök av tio frågvisa, öppna och engagerade tjejer, som tillsammans tog sig an kluriga, tekniska uppgifter. Bland annat fick deltagarna delta i en programmeringsworkshop, anordnad och ledd av några av ESSIQ:s ingenjörer. Precis som på övriga kontor blev team ESSIQ imponerade av tjejernas driv och kompetens. Det är fantastiskt att se unga förmågor våga fråga och vilja lära sig mer – och vi är glada att få vara en del av det här projektet, som främjar dessa förmågor.


ig-009-small
ig-011b-smallig-010-small

Tusen tack alla som hälsade på ESSIQ under IGEday 2018, vi hoppas få träffa er igen och att ni satsar på ingenjörsyrket och ett yrkesliv inom teknik. Framtiden behöver er!

Författare

  • Annie Croona

    Marknadskoordinator