Nu söker vi en ny studentambassadör, ett ESS med IQ!

Sedan i början av året har ESSIQ Väst haft en studentambassadör som representerat företaget på Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Arez Mohideen som han heter, har sedan han påbörjade sin anställning hunnit ta del utav mängder av evenemang som arrangerats i ESSIQs regi, skrivit ex-jobb på Volvo Cars, tagit examen och blivit anställd. Nu söker vi efter Arez efterträdare! Hade du passat i rollen som studentambassadör eller känner du någon som gör det? Läs intervjun med Arez nedan och avgör själv.

Hej Arez! Hur kom du i kontakt med ESSIQ?

– Jag var med i ett projekt under min studietid på Chalmers som heter Chalmers Formula Student. Sen tidigare visste jag att ESSIQ gärna intresserar sig för olika studentprojekt och hade även sett dem ställa ut på CHARM, så en dag ringde jag ESSIQs VD, Jonas Sohtell, för att prata om ett potentiellt samarbete mellan ESSIQ och Chalmers Formula Student. Han var väldigt trevlig och nyfiken på vad jag hade att föreslå och bjöd över mig till kontoret på en kaffe för att diskutera vidare. En vecka senare stod det klart att ESSIQ skulle sponsra projektet och jag fick en nära relation till företaget.

Vad innebär det att studentambassadör på ESSIQ?

– Studentambassadörsrollen är en helt ny roll på ESSIQ som introducerades januari 2017. Eftersom rollen är såpass ny är det fortfarande mycket som är oskrivet kring exakta ansvarsområden, vilket passade mig personligen väldigt bra då jag kunde engagera mig i flera olika frågor samtidigt. Huvudsakligen agerade jag som en brygga mellan Chalmers och ESSIQ genom att exempelvis föreslå nya kreativa sätt att komma närmre studenterna. Jag fick även medverka på CHARM, vilket var väldigt givande då man fick nätverka med både studenter och företag på ett annat sätt än vad jag hade kunnat göra i egenskap av student.
En fördel är att man dessutom får man ta del av samtliga aktiviteter som företaget arrangerar. Under mina knappa fem månader som ambassadör hade jag möjligheten att ta del av bland annat företagets årliga konferensresa, mängder av olika after works, medarbetarluncher på kontoret och annat skoj.

Vad var det mest utmanande med rollen?

Jag blev självutnämnd bagarchef och att leva upp till allas förväntningar med sina bakverk är inte alltid en dans på rosor, haha! Den största utmaningen i mitt fall var främst att rollen inte hade funnits innan och att jag inte alltid visste vad som förväntades av mig. Men jag fick den supporten jag behövde och det var sällan ett problem. Så länge man har en klar kommunikation med sin chef, blir det alltid bra i slutändan.

Vad fick du ut av att vara studentambassadör?

– Att vara studentambassadör på ESSIQ är väldigt tacksamt. Du som söker rollen har förmodligen 6-12 månader kvar på studietiden innan du börjar jobba på riktigt. I många fall, oavsett vilken konsultfirma du är på, är det inte ovanligt att du som nyanställd får avverka en tid som uppdragslös. Generellt beror detta på att din chef ska hitta ett uppdrag åt dig som du trivs med och som passar dina kvalifikationer. Efter tiden som studentambassadör har cheferna med största sannolikhet lärt känna dig som person och vilka uppgifter som skulle passa dig. Detta skulle kunna påskynda processen att hitta ett passande uppdrag vid en framtida konsultanställning. Detta är inte bara spekulationer utan baserat på ett verkligt fall, där jag personligen fick uppdrag innan jag var klar med exjobbet i juni.

Under tiden som studentambassadör blir man dessutom insatt i organisationen och vad ESSIQ som arbetsgivare står för och strävar efter. För mig är det väldigt viktigt att veta vad för typ av arbetsplats man är på, om man vill utvecklas i sin roll. Slutligen blir man även insatt i vilka kunder företaget har, vilket är fördelaktigt när man överväger vem man vill ha som uppdragsgivare.

Vad hade du gjort annorlunda i din roll som studentambassadör?

– Jag hade gärna påbörjat min tjänst tidigare, kanske redan i augusti då jag gick miste om ett flertal evenemang som arrangerades under hösten. Bland annat var jag inte med på ARKAD och ARMADA som är arbetsmarknadsmässor arrangerade i Lund och Stockholm.

Hur är en person som hade passat som studentambassadör?

– Som studentambassadör på ESSIQ bör du förutom teknikintresserad vara social, framåt och kreativ. Du ska vilja ta ansvar och är beredd att kombinera jobb med studier. Kommer du med nya idéer är det högst uppskattat att du även har förslag på hur dessa ska genomföras. Det är även en fördel att du vill jobba som konsult efter avslutade studier. Slutligen bör du studera inom något av ESSIQs kompetensområden.

Tror du att du hade passat i rollen som studentambassadör för ESSIQ på Chalmers eller känner du något som gör det? Skicka CV och personligt brev till work@essiq.se. Intervjuer sker löpande.

Författare

  • Johan Kalin

    Johan Kalin

    Design & UX