Volvo Lastvagnar lanserar integrerat system för tjänster och infotainment

En förbättrad och säkrare förarupplevelse, effektivare vagnparkshantering och enklare navigering. Det är några av fördelarna med Volvo Lastvagnars nya system för tjänster och infotainment som de lanserade under förra veckan.

Det nya systemet gör det enklare och effektivare att hantera uppdrag. Navigeringssystemet accepterar flera olikas inmatningar för köranvisningar, bland annat att man anger en adress eller koordinater eller bara trycker på kartan på skärmen. Förarna kan också komma åt alla Dynafleet OnBoard-tjänster, exempelvis Stöd för förartider, Förarcoachning och Meddelanden. Detta innebär att förarna att de alltid har aktuell information och att de i realtid kan fatta de bästa besluten. De kan dessutom hålla koll på sina prestationer och sin bränsleförbrukning, för att se vad de kan göra bättre. Huvudprojektledare Anders Edenholm på Volvo Lastvagnar i ett pressmeddelande om det nya systemet:

– När vi skulle utforma det nya systemet för tjänster och infotainment ville vi göra det så enkelt som möjligt för förarna att navigera och utföra sina uppdrag, säger Anders Edenholm. Eftersom Dynafleet OnBoard och Navigering är integrerade kan förarna ta emot meddelanden med GPS-koordinater och inom ett par sekunder starta navigeringen till nästa uppdrag. Mer tid med händerna på ratten och ögonen på vägen innebär en säkrare och mer produktiv förare.

ESSIQs Helena Tjärnbro och Emma Lööf har båda varit involverade i utvecklingen av det nya systemet. Båda har agerat som representanter för Human Machine-interface på just Dynafleet OnBoard. Så här säger Helena om hennes roll i projektet och vad hon tyckte om det:

– Uppdraget var att ge en äldre version av onboardappen för Dynafleet ett ansiktslyft i samband med att ett nytt infotainmentsystem infördes. Fokus på att ge produkten ett modernare användargränssnitt utan att ändra API’er och funktionalitet. Det har varit kul och utmanande att göra en modern version av ett system som är flera år gammalt när ramarna är snäva. Projektet genomfördes enligt agilt arbetssätt med nära samarbete och täta iterationer mellan den grafiska designern, jag som interaktionsdesigner och programmerarna. Att appen var byggd på Androidbas gjorde det enkelt att följa utvecklingen av gränssnittet och att testa designen allteftersom. Framförallt var det väldigt välkomnande och god stämning inom gruppen och kul att jobba med ett brett fokus som gjorde att man också fick ett brett kontaktnät.

Emma Lööf, som haft samma roll som Helena, säger:

– Det är lärorikt att ha en roll som interagerar mot flera olika roller på olika avdelningar, man får en väldigt bra överblick över vilket samarbete som krävs för att ta fram en sådan här produkt. Bäst känns det för min del när det går att påverka brukarens tillvaro till det bättre.

 

Film och bild lånad av Volvo Lastvagnar.

Författare

  • Oscar Christiansson

    Marknadskommunikatör