Snabbfakta

 • Grundades 2005 i Göteborg utifrån idén att ha medarbetarfokus på riktigt.

 • Blir Partnerbolag med NetGroup och ökar våra leveranser mot Volvobolagen.

 • Vi lyckas locka fler duktiga medarbetare och breddar våra tjänsteområden.

 • Vi tror på framtiden, mitt i brinnande finans- och fordonskris och startar tjänstesområdet Interaktionsdesign.

 • Vi är 50 anställda, öppnar vår ESSIQ Syd i Malmö och börjar med app-utveckling.

 • Vi förädlar och stärker vår vision. Vi genomför också ett stort varumärkesarbete och identifierar tre kärnvärden som genomsyrar ESSIQ: Nytänkande, Öppenhet och Professionalism.

 • Vi startar ESSIQ Öst i Stockholm 2012, nya lokaler i Göteborg, vi har fler än 20 kunder utanför volvobolagen. ESSIQbandet har sin första spelning.

 • Vi släpper vår egna app Reskompis. Vi är 100 anställda, vi är 30% kvinnor.Tillsammans skapar vi vårt sociala intranät. Vi startar träningsgrupper, cykling, löpning och vårt eget fotbollslag FC ESSIQ.

 • Vi når 50 aktiva kunder utanför Volvobolagen, vi uppmärksammas i media för vår användarcentrerade produktutveckling och nomineras till DI Gasell. FC ESSIQ vinner serien.

 • Vi är 150 anställda, vi har nya kunder i Stockholm och Malmö. ESSIQ Syd flyttar in i nya lokaler. Vi vidareutvecklar våra appar och tar fram en ny hemsida.

 • ESSIQ firar 10år!

Hos oss​ kommer kunderna i andra hand​

ESSIQ är ett konsultföretag som grundas på en enkel vision: Vi ska vara Sveriges bästa arbetsplats för ingenjörer. Vi vet nämligen att vi gör ett bättre jobb när vi mår bra, får arbeta med det som vi brinner för och har roligt tillsammans. Något som uppskattas mycket av våra kunder. Kort sagt en filosofi som alla vinner på.

Våra kärnvärden

Hela vår verksamhet genomsyras av våra kärnvärden. Allt vi gör, både internt hos oss och på uppdrag ute er, bottnar i tre ledord:

Nytänkande

Gamla lösningar fungerar sällan på nya problem. Därför värderar vi nytänkande högt. På ESSIQ har vi en företagskultur som gör oss initiativrika, flexibla, snabba och lösningsorienterade. Det lönar sig. Inte minst när vi arbetar med produktutveckling för några av Sveriges mest innovativa kunder.

Öppna

Öppenhet är viktigt för oss. När vi är öppna, ärliga och rakt på sak blir det både lättare att komma på bra idéer och att lösa problem. Därför försöker vi alltid ha en transparent dialog med både kunder och medarbetare.

Professionella

Rätt person på fel plats är en dålig investering. Vår modell med kompetensutveckling, möjlighet att själv välja uppdrag och en öppen dialog kring förväntningar säkerställer rätt person på rätt plats.

ESSIQ-modellen

Vi vet att våra medarbetare är vår viktigaste tillgång. Vi vet också att vår utveckling sker tillsammans med våra medarbetare. Vi tror därför att framgång för alla innebär delaktighet i val av uppdrag, i karriärutveckling och i personlig utveckling. Det är också därför våra medarbetare väljer att stanna hos oss.

 • Tillsammans skapar vi en karriärplan utifrån medarbetarens önskemål och ambitioner. Vilket område vill medarbetaren arbeta inom? Någon speciell bransch? Vilken roll vill medarbetaren helst ha? Svaren på dessa frågor ligger sedan till grund för arbetet att hitta medarbetarens drömuppdrag.

 • ESSIQ:s säljare och kundansvariga letar aktivt efter tänkbara kunder och uppdrag. Tack vare en bred repertoar av nöjda kunder sedan tidigare står många dörrar öppna.

 • När vi hittat ett uppdrag som kan passa gäller noggrannhet; både konsulten och uppdragsgivaren måste vara öppna med sina förväntningar. För ESSIQ är målet en perfekt matchning.

 • På så vis får medarbetaren ett uppdrag i linje med sin önskade utveckling, och uppdragsgivaren får en konsult som är hängiven uppdraget.

Bli en av oss

Det går bra nu. Just nu har vi uppdragsgivare med behov av duktiga ingenjörer, så läs gärna våra platsannonser för att hitta ett uppdrag som passar dig.

Vi söker kontinuerligt efter duktiga medarbetare så tveka inte att skicka in en spontanansökan.

Arbeta hos oss

Ta chansen, bli en av oss

träffa en av våra grundare

Hur det hela startade

Tre maskiningenjörer med 25 års samlad erfarenhet som teknikkonsulter från olika kompetensområden, branscher och uppdrag utomlands som ville mer… År 2005 startade vi ESSIQ – som kommer ifrån Engström, Söderlund och Sohtell med IQ – med en vision om att bygga ett företag där man i första hand fokuserar på medarbetarna. Vårt erbjudande då och idag: användarcentrerad produktutveckling. Vi visste redan då att vi inte ville bli ett stort och opersonligt företag med tusentals anställda, utan att konstant behålla känslan av ett mindre företag med platt organisation och korta beslutsvägar. Den viktigaste faktorn till vår framgång är att vi lägger stor vikt vid vem vi anställer och ser alla medarbetare som unika individer med olika behov, drivkrafter och förutsättningar. ESSIQ ska fortsätta att driva verksamheten som ett mindre, ägarlett företag med platt organisation och stort medarbetarinflytande. För en fortsatt utveckling av ESSIQ kommer vi satsa på att addera fler branscher och intressanta kunder, allt för att möta våra medarbetares önskemål och utvecklingsbehov.

Jonas Sohtell, VD och en av ESSIQ:s grundare